Ziarul copiilor

De la Casa districtului maritim din Molenbeek

Ce proiect grozav, ce acțiune grozavă a acestui mic grup de tineri adolescenți dintr-un centru de cartier din orașul Molenbeek, care au petrecut o zi întreagă la cea de-a treia întâlnire bienală a mișcării Noua Educație, care a avut loc la Anderlecht, în suburbiile foarte apropiate de Bruxelles. Provocarea a fost un pic nebunească: să realizăm interviuri cu actorii acestui eveniment bienal, fără guler fals, fără tam-tam. Să îndrăznești să întâlnești oameni care sunt considerați nume mari și care sunt, dar care s-au împrumutat la joc fără să fie întrebați. Ce provocare minunată!

Provocarea a fost făcută, provocarea a fost acceptată; într-adevăr, când vedem rezultatele investigațiilor lor, este cert că în aceste căpșoare se află sămânța jurnaliștilor, amestecată cu o candoare proprie celor care și-au propus să descopere. Pentru că a fost o descoperire, o îmblânzire fulgerătoare și spontană a resorturilor acestui eveniment, o căutare în care impetranții au trecut de la a fi cuceritori la a fi cuceriți. Cucerită de dorința de a cunoaște, de a ști, de a descoperi și cucerită de modestia, umorul și entuziasmul participanților întâlniți. Și prin descoperirea unui tip de educație la care nu se așteptau.

Această incursiune în elanul Noii Educații, într-o dinamică nu atât de simplu de perceput, de înțeles, de integrat, pentru novici, a fost un real succes. Ceva s-a întâmplat în mod incontestabil în acest grup de tineri care au relatat.

Felicitări. Să sperăm că fiecare dintre ei va fi capabil să folosească aceste descoperiri în viitor pentru a-și alimenta propria dezvoltare.

Și mulțumesc consilierului lor, care i-a susținut, i-a însoțit și a făcut posibilă publicarea acestui ziar.

%d blogueurs aiment cette page :