Ateliere mărturii de practici

Scopul sesiunilor de ateliere practice este de a fi un moment de schimb și împărtășirea diferitelor practici de Noua Educaţie desfăşurate de organizaţiile prezente. Toate mișcările noastre de Noua Educație împărtășesc aceleași valori fundamentale: valori democratice și internaționaliste, valori ale păcii, ale respectului pentru individ. Urmărim libertatea, libertatea de acțiune și libertatea de gândire, căutăm emanciparea intelectuală a individului, precum și a populațiilor. Prin urmare, căutăm să dezvoltăm gândirea critică și să stabilim practici non-dogmatice. În diferitele noastre mișcări ale Noii Educații valorile sunt comune, dar practicile variază în funcție de prioritățile și specificul nostru; sunt complementare, niciodată opuse în ceea ce privește valorile care le stau la baza. Atelierele își propun să arate aceste practici diferite, în școală și în afara școlii , să le analizăm, să le punem în reflecție și împărtășire, să-i facem să progreseze. Diversitatea mărturiilor oferite ne va permite, de asemenea, să ne cunoaștem mai bine, plecând de la realitatea cotidianului respectiv.

Ateliere bienale

MouvementTitrePrésentation
1CRAP ICEMPractici de coeducație cu familii îndepărtate de cultura școlară într-o clasă cooperativăPractici de coeducație cu familii departe de cultura școlară într-o clasă cooperativă
Ne propunem din prezentarea practicilor implementate în 2 clase cooperative de către 2 dintre vorbitori, să inițieze o dezbatere asupra locului părinților la școală.
Ne vom concentra mai precis pe problema primirii și a includerii familiilor în proiectele de clasă.
2FORESCOReciprocitatea la școală: schimburi reciproce de cunoștințeReciprocitate: definiție Reciprocitate în mediul școlar: schimburi reciproce de cunoștințe în clasă și după oră.
Prezentarea de către vorbitori a experiențelor lor de schimburi reciproce de cunoștințe în activități primare, secundare, la clasă și extrașcolare, între elevi și între profesori.
Participanții își vor împărtăși descoperirile și noile întrebări cu vorbitorii Concluzie cooperativă
3ICEMUn cuvânt, o imagineAceastă bienală va examina, printre altele, cuvintele noii educații și traducerile lor în diferite limbi.
Acest atelier oferă o practică artistică a colajului invitând la asocierea unui cuvânt cu o imagine.
Procedând astfel, fiecare va proceda prin asocierea liberă de idei și/sau forme.
Vom pune apoi la îndoială colectiv polisemia elementelor compozițiilor astfel formate dar ne vom confrunta și cu producțiile noastre, posibilele lor extinderi și interpretările noastre.
4ICEMStudiul mediului prin metoda naturalăAtelierul nostru este format din 3 părți: ICEM își propune să transforme școlile publice în școli populare.
În timpul unei plimbări de clasă, totul este despre IEȘI și să intrați în mișcare.
Este un în afara pereților în mișcare, care trebuie experimentat înainte de a-l studia.
În amonte și în aval, această ieșire se articulează cu ceea ce se întâmplă, în altă parte și între timp, în viața clasei.
Provocarea va fi de a experimenta o modalitate de a extinde acest tip de ieșire și de a discuta despre experiențele lor cu facilitatorii atelierului.
5Confédération de movimientos de renovacion pedagogicaEducație emoțională și democrațieEste vorba de a recunoaște, prin unele activități practice, cât de multă educație emoțională este fundamentală dacă dorim să obținem obiceiuri democratice.
Dar nu va fi posibil să realizăm aceste învățături dacă le separăm de învățăturile de bază care sunt prevăzute în curricula.
Din acest motiv, vom desfășura aceste activități prin integrarea lor în zone specifice clasice, astfel încât să ne dăm seama că nu este vorba de introducerea unor conținuturi conceptuale legate de educația emoțională sau de crearea unui spațiu anume dedicat acestui scop, ci acela emoțional educaţia trebuie să fie rezultatul anumitor moduri de lucru.
6FIMEM : Asociația marocană a școlii modernePrezentarea practicilor pedagogice în vremuri de pandemie într-un sector școlar din Marocul ruralDorim să împărtășim în acest atelier experiențele de predare-învățare trăite de studenți, profesori, funcționari administrativi în vremuri de pandemie.
În cadrul acestei intervenții vor fi tratate cinci aspecte:
1/ Aspectul psihologic, angoasa, frica, încercarea și eroarea în relațiile individuale
2/ Aspectul încercării și erorii care i-a lovit pe toți cei implicați (părinții elevilor, elevii, profesorii, supraveghetorii). , și toate autoritățile de educație și formare de la nivel regional)
3/ Aspectul didactic care a fost subminat de incapacitatea tuturor părților de a garanta un minim de învățare, având în vedere rezultatele și performanțele elevilor, frica și-a jucat rolul
4/ Aspectul „anturaj”, ce se întâmplă cu ceilalți, la nivel local, regional și național.
5/ Exploatarea noilor tehnologii care distrug noțiunea de democrație, libertate, umanitate
Mărturiile (videoclipurile) diferiților parteneri vor susține conceptele dezvoltate în prezentarea atelierului.
7FIMEM MCE ItaliaMâna și gândul, picturi rupestreÎn evoluția sa, omul a adoptat o poziție în picioare și a dat mâinilor libertate, a început să atingă, să apuce, …. Activitatea manuală a pus probleme, pentru a le rezolva omul a inventat instrumente și tehnici.
În acest fel, mâinile ne-au dezvoltat inteligența.
Atelierul își propune să fie un prilej de redescoperire a plăcerii de a face, de a exercita abilitățile manuale și de a-și exprima creativitatea.
În ceea ce privește profesia noastră de educator, să nu uităm că lumea misterioasă și fascinantă a preistoriei poate motiva un interes de durată pentru istorie la copii.
8FIMEM MCEP SpaniaCorpul la școală, cooperare, emancipareEste o lucrare activă în care ne propunem să experimentăm importanța corpului în Metoda Naturală Freinet pentru a crea un mediu propice unei adevărate cooperări.Credem că obiectivul fundamental de emancipare a școlii își găsește cel mai de ajutor în cooperare.
Cooperarea este practica solidaritatii, empatiei si totodata munca pentru binele comun si odata cu aceasta munca care tinde sa dezvolte spiritul critic necesar.Aceste obiective nu sunt posibile decat dintr-o incredere afectiva, o atmosfera de bucurie si fraternitate.
Corpul are foarte mult de-a face cu el.Ne vom referi la teoriile și pedagogiile care susțin această nevoie de corp la școală, de altfel atât de absentă în general în domeniul educațional.
9Mișcarea Belgiană FREINET Educație PopularăCum trăiesc copiii și adulții într-o clasă de grădiniță organizată în ateliere gratuite, permanente și cooperative?Din power point și fotografii, jurnale de clasă… mărturie foarte concretă a unei practici de clasă bazată pe metoda naturală.

Un loc minunat va fi acordat schimburilor cu participanții.
10CRAP/ RERSPiețe de cunoaștere și reciprocitatePiețele de cunoaștere sunt oportunități de recunoaștere, oportunități de a vedea copilul altfel decât prin intermediul elevului.
Ele se bazează pe ideea că toată lumea este atât ignorantă, cât și învățată.
Ele fac posibilă dezvoltarea plăcerii de a învăța să învețe, oferă oportunitatea de a face schimb și de a împărtăși, de a împuternici studentul, de a cunoaște mai bine oamenii din jurul nostru.
Nu poți schimba condițiile sociale ale unui copil, dar îl poți ajuta să învețe lucruri despre care s-ar putea să nu fi auzit niciodată.
11Ecole Clair-Vivre (Bruxelles)Portofoliul, un instrument de evaluare la școalăȘcoala Clair-Vivre stabilește un portofoliu pentru fiecare elev de la P3 la P6 (CE2 la 6e).
Este un dosar în evoluție care reunește munca lui, evaluările profesorilor săi, colegii de clasă (evaluări, sfaturi, observații etc.) și autoevaluări.
Interesul acestui instrument este ca copilul să dețină controlul asupra evaluării sale, să devină conștient de punctele sale forte, dar și de provocările sale pentru a le depăși prin stabilirea el însuși a planurilor de acțiune.
12FESPIAbordare combinată a primirii tinerilor aflați în dificultate în mediul școlar în prezența unui îngrijitor.În pedagogie ca și în psihoterapie instituțională, se poate întreba ce sens să acorde activităților oferite tinerilor în suferință.
Cum să ne gândim la primirea și ascultarea tinerilor în căutare de refugiu?
Ce loc ar trebui acordat pedagogiei în „reconectarea” lor, fie academică, psihologică, socială?
În sfârșit, cum să înțelegem distincția dintre îngrijirea și emanciparea individului?
13GFENFeminism și noua educațieÎn ultimii ani, problemele feministe au ajuns să reexamineze societățile în ceea ce privește genul și intersecționalitatea.
Prin situații comparative în franceză și spaniolă, atelierul nostru își propune să pună la încercare pariul emancipării limbilor, să pună la îndoială negândirea pe care acestea le transmit dar și capacitățile lor creatoare.
Ce resurse avem pentru a dezvolta educația pentru egalitate între toți?
14GFEN & LIENCreșterea gradului de conștientizare a luptei împotriva discriminării rasiale în școliÎn formarea profesorilor adulți și a asistenților sociali, cei „formați” devin adesea conștienți de discriminarea (rasă, sex, clasă) a căreia elevii lor sunt victime (fie victime, fie martori)
în Provence (Franța) pe acest subiect (simulare). a participanților pe baza activităților oferite tinerilor elevi și ucenici)
vom auzi evenimente desfășurate în altă parte pe aceleași întrebări de către alți formatori.
15GFENViolenţăTrăiește „aventura” unui atelier de arte plastice pentru a se apropia de practicile creațiilor contemporane, acționează-le pentru a înțelege modul în care pun la îndoială, provoacă societatea și nu sunt practici de mistificare.
Analizați procesul creativ, dispozitivele fertile pentru a face din creație un bun comun.
Împărtășiți procesele creative pentru a fi mândru, pentru a vă simți capabil, pentru a reuși și pentru a-i face pe alții să reușească
16AGSASAtelierul Psiho-LévineAtelierul Psycho-Lévine explorează modurile de a trăi situațiile întâlnite în viață, plăcute sau nu.
Se pune o singură întrebare: „Cum poate simți cineva care…? ».
Răspunsurile sunt scrise și anonime apoi citite întregului grup.
Atelierul este oferit în principal la școală (de la CE1) dar și în alte locuri.
Oferă participanților să se îndrepte către altul și sentimentele lor într-un context unic.
17CEMEA F„Noi și ceilalți, de la prejudecăți la rasism” (NELA)Ceméa participă la transmiterea valorilor Republicii prin angajarea în special cu diverșii actori educaționali și echipe didactice, tineri și elevi, împotriva tuturor formelor de exprimare a rasismului în interiorul și în afara școlii.
Probleme sociale la scară globală, într-un context în care mulți sunt încă victime ale inegalității și discriminării și în care putem observa întărirea discursului și practicilor rasiste, este esențial să acționăm prin educația elevilor și tinerilor.
Ca o extensie a expoziției itinerante „Noi și ceilalți, de la prejudecăți la rasism”, Ceméa și Muzeul Național de Istorie Naturală/Musée de l’Homme își unesc forțele pentru a-și consolida acțiunile.
Ceméa oferă mai multe trasee educaționale bazate pe axele expoziției:
18CEMEA FZourit.net, un portal digital etic pentru asociațiiInstrumentele digitale au devenit esențiale în societatea noastră, a fortiori, în viața și managementul unei asociații.
De prea multe ori, din lipsă de informare, mimetism sau pentru că instrumentele par gratuite, asociațiile folosesc servicii prea puțin respectuoase cu viața noastră privată, blocând asociațiile și membrii lor în logici care devin foarte greu de părăsit.
Ceméa, care s-au implicat de mulți ani în întrebări și probleme legate de mass-media și de tehnologia digitală mai etică, au decis să dezvolte „Zourit.net”, bazat pe software-ul liber dovedit deja a facilita cooperarea, asigurând utilizările digitale de zi cu zi.
Zourit, care înseamnă „caracatiță” în creola reuniunea, se potrivește în special lumii asociative și converge,
19CRAPAntrenează-te diferitCum să te antrenezi în practici didactice diferite, emancipatorii, incluzive și alese?
Această întrebare va fi introdusă prin prezentarea proiectului a unui grup de șapte cadre didactice (în Franța), angajați timp de 5 ani într-o dinamică autonomă de co-training, în vederea formării unei echipe didactice într-o școală care se va deschide ușile sale în septembrie 2022.
20Intermèdes RobinsonDe la CLAS la clasă: reconcilierea cu învățareaIntermedes Robinson desfășoară un program de sprijin școlar care își propune să împace copiii cu capacitatea lor de a învăța și de a înțelege lumea.
În autonomie față de școală, este ca fiecare să devină actor în învățarea lor și creator de Cultură.
Folosind instrumentele pedagogiei sociale și Freinet, centrul social implementează educația cuprinzătoare pentru cei uitați de sistemul școlar.
21Labos de Babel MondeIeșirea din limba ta prin limbi”, atelier de scriere multilingvăLimba noastră este plurală.
O inventăm în fiecare zi.
Potrivit lui Edouard Glissant, scriem în prezența tuturor limbilor lumii.
Acest atelier pariază că imaginarul și realul limbilor ne pot hrăni scrisul creator, așa cum scrisul ne hrănește limbile.
22OCCEParticiparea elevilor la școală: provocări și pârghiiÎn domeniu, ne dăm seama că profesorii au mari dificultăți în a permite și încuraja participarea elevilor.
Vom încerca să identificăm problemele, pârghiile?
să identifice instrumentele de care dispune clasa cooperativă?
Această reflecție va fi urmată de un timp de analiză practică bazată pe videoclipuri despre consiliul de cooperare.
23Théâtre du TiroirTeatru educațional.
De la experiența lui J. Korczak în ghetoul din Varșovia până la practicile de astăzi.
Pe baza poveștii experienței lui Janusz Korcazk și apoi a poveștilor experiențelor „teatru/școală” cu o pereche profesor/actor, vom oferi instrumente de predare dovedite: cum să începeți un atelier, cum să abordați un text pentru prima dată, să inițiați un dezbatere despre deschiderea şcolii către cultură prin practica copilului.
Teatrul ca instrument de cunoaștere a lumii.
Relații despre experiențe concrete și implementarea jocurilor de inițiere dramatică.
24ULB & HEFFSchimb privind practicile și principiile pedagogice ale școlilor secundare din Bruxelles înregistrate în curentul Noului EducațieÎn ultimii zece ani, nu mai puțin de opt școli secundare și-au deschis porțile în regiunea Bruxelles-Capitale, alegând New Education pentru proiectul lor de înființare.
Mai mulți cercetători își propun să animeze un dialog între experiențele în domeniu și contribuțiile actuale ale cercetării în științele educației.
Atelierul va începe cu o scurtă prezentare care prezintă datele actuale ale cercetării.
Va urma o discuție în jurul reflecțiilor ridicate de atelier.
25CEMEA Blibertate de mișcare;
o cheie a dezvoltării
Echipa CEMÉA Early Childhood din Belgia a conceput o colecție de foi pentru a aborda subtilitățile și nuanțele inerente diferitelor etape ale dezvoltării motorii spontane a bebelușului înainte de etapa de mers încrezător.
Destinat profesioniștilor din prima copilărie, dar și părinților, acest instrument inspirat în mare măsură din abordarea lui Emmi Pikler, se prezintă sub forma a două categorii de foi: posturi și mișcări succesive, de la decubit dorsal până la mers;
opt teme transversale care abordează probleme generale care decurg din abilitățile motorii libere ale bebelușului.
26CEMEA FDouă proiecte emblematice (și istorice) ale prezenței lui Ceméa la Festivalurile de la Avignon și BourgesNoua Educație este mai mult decât o metodă, când plasează „practicile de activitate” ca surse de învățare, reflecție, întâlniri cu ceilalți, descoperiri și creativitate.
În festivaluri, este vorba despre însoțirea oamenilor într-o călătorie culturală în care fiecare poate combina plăcerea de a savura ceea ce știe deja cu dorința de a-și lărgi aria experienței și cunoștințelor.
La Festivalul d’Avignon, al cărui parteneri istorici (proiect creat în 1959), Ceméa implementează trei tipuri de sejururi complementare: sejururi culturale pentru liceeni și ucenici, sejururi în ateliere de teatru pentru adolescenți și adulți;
se construiește în jurul unor solicitări specifice cu diferiți parteneri.
La Festivalul de primăvară de la Bourges,
(muzică actuală), (atelier creat în 1982), cei de la Ceméa fac propuneri care te fac să vrei să te întâlnești în jurul experiențelor festivalurilor și a relației lor cu muzica.
O dinamică se instalează apoi treptat în locul primirii din propuneri formale și informale, resurse în echipă, printre grupurile primite, și în funcție de modul în care unul și celălalt se ocupa de acest spațiu.
Legătura cu festivalurile se construiește pe tot parcursul anului, din programarea festivalurilor și a celor ale Ceméa, într-o adevărată colaborare și întâlnire cu artiștii, companiile, platformele tehnice.
O dinamică se instalează apoi treptat în locul primirii din propuneri formale și informale, resurse în echipă, printre grupurile primite, și în funcție de modul în care unul și celălalt se ocupa de acest spațiu.
Legătura cu festivalurile se construiește pe tot parcursul anului, din programarea festivalurilor și a celor ale Ceméa, într-o adevărată colaborare și întâlnire cu artiștii, companiile, platformele tehnice.
O dinamică se instalează apoi treptat în locul primirii din propuneri formale și informale, resurse în echipă, printre grupurile primite, și în funcție de modul în care unul și celălalt se ocupa de acest spațiu.
Legătura cu festivalurile se construiește pe tot parcursul anului, din programarea festivalurilor și a celor ale Ceméa, într-o adevărată colaborare și întâlnire cu artiștii, companiile, platformele tehnice.
27CRAPSantinele și referenți împotriva hărțuiriiDupă 2 jocuri (experiențe psiho-sociale) vom discuta ce găsim în situațiile de țapi ispășitori și diferitele propuneri de a-i face să evolueze.
28Els de ManÎnvățarea într-o sală de clasă în afara zidurilorFiecare zi începe afară, la cursul de bivoli.
În natură sau în cartier.
Ne întâlnim cu viața reală, în afara clasei.
Lucrurile, evenimentele și oamenii care contează pentru noi.
Observăm, ne întâlnim, ne mișcăm.
Ne punem întrebări și căutăm răspunsuri și soluții.
Cream legături între locuri, oameni și noi înșine… Nenumărate domenii de învățare și abilități sunt abordate spontan.
Împreună descoperim posibilitățile de predare în afara sălii de clasă prin intermediul unui plan de lucru vizual.
Ce oportunități ne oferă natura și mediul școlar pentru a încuraja elevii să învețe într-un mod plin de viață,
semnificativ și cooperant?
Și cum să încep?
Els (ergoterapeut și profesor în învățământul primar de specialitate, membru al colectivului
http://www.tousdehors.be ) iese zilnic cu elevii săi de 7 ani.
Printr-un plan de lucru vizual și o carte foto, ea vă împărtășește experiențele, poveștile și ideile ei pentru a vă ajuta să îndrăznești să ieși și să scapi de ultima îndoială din cap…
29Federația Italiană a CEMEATavolieri, mani, educazione
masă, mână, educație
Trei momente:
jocul la mese care nu sunt doar competitive, ca formă de facilitare a proceselor de agregare;
construirea scândurilor în cadrul unei experiențe cognitive a propriilor capacități, relatare a unei experiențe cu adulți de construcție a scândurilor ceramice;
generează trasee personale și colective în contexte pedagogice combinând jocul și activitățile manuale, valorificarea cunoștințelor tehnice combinate cu practica pedagogică.
30GFEN & GRENEducați și/sau pedepsiți?Ce reprezentări are (a avut) societatea copilăriei abandonate, delincvente, inadaptate?
Ce instituții a instituit pentru a răspunde „problemei”?
Cum sunt tratați fetele și băieții?
Documentele originale (imagini, texte legislative, povești ale profesioniștilor și copiilor) ne vor permite să ne reînnoim viziunea/cunoștințele și să ne punem sub semnul întrebării practicile educaționale.
31LIENAtelier de scriere: „Hărți ale Fraternității”În lumina gândului lui Korczak: „Copiii ar trebui luați în serios și merită să fie discutați cu ei despre toate lucrurile care îi privesc.”
„Copiii nu sunt marionete pe care le-am putea manipula.” Așadar, cu fragmentele noastre de poezie, cum ne putem exercita solidaritatea față de și cu copiii victime ale violenței, pentru ca drepturile lor fundamentale să fie respectate.
32LIEN Tunisia Théâtre du TiroirViolența sexuală împotriva copiilor:
instrumente educaționale pentru „eliberarea” vocii copiilor
Îndrăznește vocea adulților
2 mărturii în Franța și Tunisia
Violența sexuală împotriva copiilor: instrumente pentru abordarea acesteia în mediul școlar:
Timpul 1 (20 de minute): Problema obstacolelor culturale și instituționale bazate pe mărturii din Tunisia
Timpul 2 (20 de minute): Mărturia Théâtre du Tiroir în atelierele sale „ Drepturi al copilului „în Laval (Franța)
Timpul 3: (1h20 min) Inventează și împărtășește alte instrumente de vorbire:
Lucru individual / Lucru în cadrul grupului / Lucrul în grup / Analiza reflexivă
cazul educațional al albumelor de tineret, utilizarea lor pentru a permite copilului să vorbească
„De la imagine la vorbire” Expoziție foto disponibilă: „PRINCIPII DE COPII” 70 de fotografii din întreaga lume care să deschidă libertatea de exprimare a atelierelor de scriere și, eventual, a atelierelor de teatru.
33FORESCOPornind de la vizualizarea unui Schimb de schimburi reciproce de cunoștințe profesionale desfășurat în cadrul rețelei Cités des métiers, atelierul își propune să discutăm avantajele și limitele acestui sistem de învățare informală constând în învățarea unul de la celălalt: prin compararea experienței cu cele desfășurate în diferite medii: centre sociale, biblioteci media etc.
34ICEMAutorizarea, principiu fundamental al pedagogiei FreinetÎn pedagogia Freinet, obiectivul nostru este ca elevul să trăiască cât mai des posibil ca autor al sarcinilor sale, autor al proceselor sale de învățare și coautor al organizării cooperative a clasei.
Cu această condiție se derulează un proces de implicare în învățare, un proces de întâlnire și transformare reciprocă a copiilor între ei.
Autorizarea (a deveni autor) este cu siguranță principiul care diferențiază pedagogia Freinet de alte pedagogii active și constituie vârful nostru de lance politic pentru emanciparea copiilor și lupta împotriva determinismului social.
Vom ilustra acest principiu cu videoclipuri și documente de clasă.
După această prezentare va avea loc o dezbatere între participanți.
35ICEMCo-training în matematică prin Metoda Naturală a MatematiciiMetoda Naturală, un proces complex de învățare, constituie matricea pedagogică și didactică a pedagogiei Freinet.
În ceea ce privește pregătirea, necesită în special mobilizarea unor cunoștințe disciplinare solide pentru a sprijini elevii în încercarea lor experimentală Metoda naturală a matematicii, prin recurgerea la creații matematice colective.Aceasta este pentru a răspunde provocării înscrierii Metodei Naturale în pe termen lung în acest limbaj foarte specific care este matematica, continuând în același timp obiceiurile de companie specifice Mișcării Freinet.
În cadrul acestui atelier, vom propune participanților un scenariu,
36ICEMvocabularul școlar modernVocabularul școlii moderne Fiecare pedagogie care pretinde că face parte din noul sistem de învățământ folosește fie un adjectiv (modern, activ etc.), fie un nume de pedagog, fie chiar o expresie.
Aceste alegeri nu sunt banale.
Obiectivul acestei conferințe în duet urmată de o dezbatere va fi acela de a stabili dacă aceste curente și nume variate acoperă realități comune sub același banner „noul educație”.
37Asociația Marocană a Școlii Moderne (FIMEM)Întâlnirea ca bază pentru predarea FLEÎn domeniul predării francezei ca limbă străină în Maroc, am trecut prin multe tranziții, fie la nivelul programelor de studii, fie la nivelul metodologiilor de învățare.
Cu toate acestea, încă lipsesc o prezență mai concretă și mai adecvată a civilizației/culturii în învățarea limbii franceze ca limbă străină și, mai ales, o mai mare conștientizare a interculturalității.
Credem că învățarea unei limbi trebuie neapărat să treacă prin învățarea civilizației și culturii sale.
Dar învățătura civilizației nu trebuie să se mai limiteze la acumularea de elemente culturale precum modul de viață al altora, mentalitatea lor, marile personaje ale istoriei sau viața de zi cu zi.
Această predare ar trebui să se bazeze pe dialoguri între culturi, pe reflecții mai contemporane,
pentru că trebuie să răspundă nevoilor cursanților actuali, care trăiesc într-o lume a diversității culturale, a globalizării, a globalizării.
În intercultural se pune în vedere diversitatea culturilor.
Fiecare individ aparține unuia sau mai multor grupuri care sunt diferite unul de celălalt, iar identitatea lor este alcătuită din culturile care se intersectează ale acestor grupuri.
De fapt, interculturalitatea este definită prin relația noastră cu sine și cu Celălalt și prin relația cu Celălalt.
Interculturalitatea se referă la felul în care îl vedem pe Celălalt și la felul în care ne vedem pe noi înșine prin ochii celuilalt.
Nu vorbim aici despre o simplă juxtapunere de culturi, ci despre schimburi între culturi, despre relații care se construiesc și se mențin între individ și ceilalți.
Nici nu este o simplă comparație a culturilor,
pentru că analiza asemănărilor și diferențelor dintre diferite culturi este, într-un fel, doar un punct de plecare pentru abordarea interculturală.
Planul intervenției: 1- Definiții terminologice .
2-Punctul de vedere asupra politicii lingvistice în Europa și Maroc.
3- Necesitatea schimbarii modelului.
4-Oportunități și provocări .
5- Realizarea in domeniul scolar.
6. Concluzie .
38FIMEM MCE ItaliaFaceți matematică cu creațiiFiecare participant la atelier va realiza o creație matematică cu materialele puse la dispoziție.
Creațiile vor fi apoi discutate în grupuri pentru a găsi „ce este matematic” (autorul vorbește ultimul).
Odată identificate căile de lucru, discuția se va concentra pe subiect și pe metodologia propusă.
În final, vor fi prezentate exemple de activități desfășurate cu copiii din grădiniță și școala primară pe baza creațiilor lor matematice.
39FIMEM MCE ItaliaPedagogia RaiuluiÎn laborator, participanții sunt puși în situația de a se întreba despre locul lor pe planeta Pământ și printr-o „nouă privire” asupra Hărții Mondiale plasată în poziția unei „Hărți paralele a lumii” cu Soarele.
Observare și însoțită de chestionare pe aspecte științifice, limbaj, legate de stereotipuri, didactice și incluziune socială.
Lucrăm în interior dar și afară, dacă se poate la soare.
40FIMEM SKASIARCHIO Mișcarea Greacăcălătoria… a unui textFundamentul clasei cooperatiste este participarea democratică a tuturor membrilor la viața grupului.
Dreptul la vorbire și la exprimare, așadar, constituie principiul determinant, în condiții de securitate, asigurate de cadrul și regulile fixate de membrii echipei înșiși.
Atelierul „cărările… unui text” este un atelier bazat pe libera exprimare.
Scrierea prin tehnicile clasei cooperative poate duce la un text de publicat, la o creație vizuală, la o reprezentație teatrală, la o emisiune radio.
În atelierul nostru, cu durata de două ore, ne vom ocupa apoi de: – scrierea inițială a textelor și selectarea unui singur text;Textul ca declanșator al activităților teatrale;
punerea în valoare a textului pentru realizarea unui program radio.
41Mișcarea FREINET belgianăLucru autonom la matematică și franceză în liceu (liceu)Scopul acestui atelier este de a discuta traseele noastre practice privind munca independentă în școala secundară superioară într-o școală populară de matematică și franceză și de a invita un schimb între participanți.
42Ecole Clair-Vivre (Bruxelles)Ateliere de filosofie la nivel primarVor fi oferite două ateliere: discuția cu scop democratic și filozofic (DVDP) și, dacă timpul o permite, atelierul de cercetare asupra condiției umane (ARCH).
Scopul DVDP este acela de a confrunta copilul cu dezbateri reglementate, astfel încât acesta să-și dezvolte/rafine abilitățile de gândire: argumentare, reformulare, ascultare sau reflecție asupra unei întrebări filozofice și/sau civice. , de exemplu „pot purta băieții rochii?”
ARCH este un dispozitiv
care permite participanților să-și recapete încrederea în capacitatea lor de a gândi, dintr-un cuvânt lansat de facilitator, ei vorbesc fără ca nicio interacțiune cu ceilalți să fie posibilă.
43FESPIO lecție, trebuie ascultată sau exersată?
Cum să acordați un rol activ elevului?
În co-facilitare profesor-elev;
oferim participanților trei scenarii pedagogice care pun la îndoială rolul elevului în școlarizarea acestuia.
După aceea, o discuție va permite tuturor să-și compare experiențele.
44GFENAtelier de scriere/improvizareCum să ne gândim la pasul pe care ni-l oferă improvizația poetică orală atunci când vrem să ne angajăm în acțiune, să ne angajăm în acțiune?
Este vorba într-adevăr de aceste locuri care încă nu există, destabilizandu-l suficient pe scriitorul care caută iar și iar să se raporteze la cunoscut ceea ce îl tulbură.
Este imaginar.
45GFENRecreează împreună un text auzit de două oriGFEN evidențiază construcția cunoașterii și relația cu cunoașterea.
Dar cum să le aducem la viață în sala de clasă?
Vă invităm să experimentați un TEXT RECREAT.
Este un pariu lansat pe un grup (de elevi, adulți etc.): pentru a recrea un text auzit doar de două ori.
Nu este magie, este auto-construcție socio-socială.
Ești gata să încerci aventura?
46REPAQO împărtășire a rolului părinților în școlile noastre respectiveVoluntari sau coeducatori?
Tolerat sau binevenit în școală?
O punte între casă și școală sau un profesor suplinitor?
Un observator critic sau un colaborator al profesorului?
Alegerile pe care le facem cu privire la părinți în școlile noastre sunt înrădăcinate în culturile noastre respective.
Putem să le recunoaștem și să le asumăm?
47AGSASAtelier de întrebări colectiveAcest atelier propune, în interiorul și în afara școlii, o dezbatere bazată pe o întrebare: „auzim că… ce crezi?
Într-un cadru „fără amenințări”, respectând etica discuției, fără a fi nevoie să se supună unui gând direct al moderatorului, această dezbatere fără conflicte promovează astfel elaborarea gândirii fiecărei persoane prin luarea în considerare a gândurilor celorlalți. .
48CEMEA FO grădină educațională și comună, acționând împreună la nivel local pentru tranzițieCeméa sprijină locuitorii și copiii în jurul practicilor obișnuite din grădina cartierului Yzeuville (Le Mans).
Copiii grădinii școlii de acolo, iau butași pentru curte și descoperă provocările unei diete eco-responsabile.
Practicile de permacultură sporesc gradul de conștientizare cu privire la împărțirea comunului, care nu este pe piață.
Cronicile și momentele festive țes legături în tot raionul.
49CEMEA FVosotros (Voluntariat, vector al incluziunii sociale)Timp de doi ani, un consorțiu format din 8 parteneri europeni (Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Polonia, România și Slovacia) s-au întâlnit și au discutat împreună pentru a ilustra efectele voluntariatului asupra structurilor, teritoriilor și oamenilor (întâmpinarea publicului și a voluntarilor). ).
Ilustrarea acestor efecte a făcut posibilă afirmarea că voluntariatul este un vector de coeziune socială.
Proiectele dezvoltate sunt din ce în ce mai înrădăcinate într-o dimensiune socială, iar voluntarii se angajează în proiecte sociale printr-o dimensiune locală, națională și/sau internațională.
Acest atelier își propune să prezinte rezultatele parteneriatului și să inițieze o discuție cu participanții:
50CEMEA FPământuri de aventurăInspirându-se din locurile de joacă de aventură germane sau franceze din anii 1970 și 1980, Ceméa Pays de la Loire actualizează această practică didactică, desfășurând activități de cercetare în jurul acestei practici timp de patru ani, în contextul nostru actual.
Principiul terenului de aventură așa cum este propus este simplu: este un sat de jocuri și cabane aflate în permanentă construcție, care va evolua în timp, în funcție de nevoi, dorințe, necesități și… animatorii vor aduce la viață proiectul prin „hrănirea” acestuia: aprovizionare cu paleți, stâlpi, frânghii…, construirea câtorva instalații de stimulare: podul maimuțelor, tiroliană, pornirea unei platforme… Vor contribui la tehnici de construcții,
cel mai adesea câteva noduri suficiente pentru a stabili ansambluri temporare.
Dar mai presus de toate un loc în care să-ți petreci vacanțele la poalele casei, în ritmul tău, fără program.
Editions Cafard a publicat o carte pentru a mărturisi această experiență.
Videoclipul Ceméa PDLL, pe terenurile Angers și Saint-Nazaire este disponibil aici
https://ln.cemea.org/terrain-daventure
51CRAPScrierea despre noi practici educaționale[Conținut redus] A scrie despre ceea ce implementați cu copiii, elevii, în clasă sau în afara orelor de curs, vă permite să gândiți calm și să împărtășiți cu ceilalți, pentru analiză sau inspirație.
Acest lucru face posibilă dezvoltarea practicilor, precum și a face cunoscute principiile pe care le apărăm.
Cu toate acestea, sunt mulți care nu îndrăznesc, care se simt nelegitimi.
Acest atelier va încerca să convingă participanții de altfel!
52Labos de Babel MondeCopii-cercetatori, profesori-cercetatori, activisti-cercetatori: construind impreuna o cercetare cu adevarat cooperativa in jurul jocurilor Kaleidoglottis”Asta înseamnă domesticit?
Ko sa i vé dir „privoizat”?
Învață limbi străine.
Faceți ca limbile să existe pentru a vă gândi mai bine la limba dvs.
E posibil?
Experimentează, joacă-te, compară, coadă cu ciudatenia limbilor.
A se scufunda în necunoscut pentru a-l face propriu, pentru a găsi repere acolo, pentru a face conexiuni.
Un dus și înapoi între experiența jocurilor și un dispozitiv de analiză a fotografiilor și a secvențelor filmate ale copiilor la serviciu.
53Miroirs vagabondsExemplu de proiect socio-artistic ancorat într-un teritoriu de acțiuneAcest atelier își propune să descoperim cum o paradă a felinarelor – proiect socio-artistic participativ – este ancorată într-un teritoriu de acțiune, cum este un vector:
°de expresie civică
°de participare a tuturor publicurilor la viața colectivă/local
°de mediere culturală .
Procedura:
*Co-construire a etapelor proiectului socio-artistic – Co-construire a unei cronologie – Prezentarea urmelor paradelor cu felinare – Analize/schimburi
54OCCEOCCE și practica cooperativăAcest atelier se va concentra pe legătura dintre OCCE și pedagogia cooperativă prin 3 domenii:
• „Conservatorul practicilor cooperative”, platformă de resurse cu accent pe o experiență de înființare a unei clase flexibile
•Școli cooperative și economia socială și solidară
• „Agenda coop”, un instrument pentru clasă pentru a dezvolta cooperarea de zi cu zi și abilitățile psihosociale
55Tous les MaquisAtelier de scriere stradalăScrie, afară, în stradă, texte scurte, indiferent de vârsta noastră.
Din cuvinte care ne plac, pe care le urâm, din provocări poetice sau din ilustrații putem produce scurte scrieri în spațiul public, în cadrul unor ateliere educaționale stradale.
56Asso Nationale scientifique de jeunes FICEMEAPuterea educației pentru mediu în conservarea biodiversitățiiCa parte a educației pentru mediu a elevilor noștri, în perioada vacanțelor sunt organizate ieșiri științifice de agrement.
Obiectivul acestei acțiuni este de a dezvolta cultura științifică și conștientizarea mediului în rândul tinerilor, în același timp conștientizarea acestora cu privire la problemele legate de protecția speciilor și a mediului.
În cadrul acestor ieșiri, tinerii noștri sunt chemați să desfășoare activități în ateliere care să le permită să identifice diferite componente ale ecosistemelor vizate și vizitate, precum și importanța acestora în conservarea biodiversității.
Prin observatiile directe si informatiile dobandite, tanarul va avea suficiente cunostinte pentru o constientizare in legatura cu protectia mediului sau.
57CEMEA BManuale și stereotipuri de genÎn 2012, un studiu exploratoriu care a reunit grupurile „Școală și pentru o educație pentru egalitatea de gen” a analizat manualele școlare pentru învățarea limbii franceze pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani din Belgia francofonă și a relevat persistența stereotipurilor de gen (supra reprezentare a băieților, a mamei). figura tandreței și figura tatălui a autorității, fete înăuntru și băieți afară…).
10 ani mai târziu, ne revine să facem un bilanț al evoluțiilor în acest domeniu, aprobarea manualelor școlare de către Ministerul Educației dispărând din standardele obligatorii.
58CRAPDezbatere și discuție colectivă: ce practici, ce modalități?Termenul „dezbatere” înseamnă a avea o discuție cu mai multe persoane în care fiecare își prezintă argumentele pe o anumită temă.
Totuși, însăși etimologia termenului „debate” (dé înseamnă intensitate și batuerre înseamnă a lovi) evidențiază că dezbaterea, mai mult decât o discuție, este un exercițiu de prezentare a ideilor cuiva care duce adesea la o cristalizare și întărire a propriei opinii. .
Cum poate dezbaterea să fie un moment de învățare, un moment în care învățăm de la celălalt, cunoștințele și părerile lor, în care învățăm și să „ne punem de acord asupra dezacordurilor noastre”?
Vom prezenta o experiență de stabilire a discuțiilor cu scop filozofic și democratic (DVDP).
Acest atelier va fi o oportunitate de a explora diferite experiențe educaționale și de a împărtăși instrumente transposabile.
59CRAPNatura: context și mediu de învățareDupă învățământul la distanță care ne-a nivit pe ecranele noastre, am vrut să ieșim și să ieșim afară cu tinerii pentru a atinge, a observa, a simți și a învăța.
Predarea în exterior este o practică care a cunoscut o nebunie recentă puternică.
Totuși, această educație prin natură își are rădăcinile în Noua Educație care, pe lângă faptul că o încurajează, o organizează după metode cooperante, structura în jurul obiectivelor pedagogice și a valorilor umaniste.
Acest atelier va fi o oportunitate de a împărtăși practicile noastre de predare în, dar mai ales cu natura.
Această mutualizare va face posibilă împletirea reflecțiilor transversale în jurul obiectivelor comune ale acestui tip de predare dar și vigilență, care departe de a descuraja, trebuie să fie considerate ca niște faruri de încercare și eroare pentru a evita capcana anumitor excese.
60Federația Italiană a CEMEATeatro Mignon: teatru în buzunarTeatro Mignon este o formă de teatru educațional.
Drăguțe sunt poveștile spuse, 1 sau 2 actori, echipamente și decoruri simple folosite, puțini spectatori, timp scurt de prezentare.
Théâtre Mignon este un teatru „portabil”, potrivit pentru toată lumea, care favorizează relația dintre actor și spectator și care se dezvoltă și în interacțiunea dintre cei care joacă și cei care urmăresc.
61Institut Helena RadlinskaPrezentarea pedagogiei sociale ca mișcare educaționalăAcest atelier își propune să conștientizeze participanții cu privire la contribuțiile internaționale ale pedagogiei sociale.
Atelierul prezintă originile pedagogiei sociale în Polonia și în special istoria termenului de „pedagogie socială”, de la nașterea pedagogiei sociale ca disciplină autonomă, până la bazele pedagogiei sociale și aplicarea pedagogiei sociale.
62LIENCum să faceți față întrebărilor științifice trăite social în noua educație?Poate un mecanism democratic de lucru, cum ar fi o discuție științifică orientată, să facă posibilă abordarea QSSV depășind obiectivele unice științifice și deschizându-se astfel către dimensiunile lor umane și planetare, fără a fi taxat de politică?
O vom discuta, în inter-mișcare, după ce am trăit dispozitivul pe trei studii de caz concrete, adaptabile în primar.
63LIENControlul socialAnaliza contextului, a mediului, a abordării, a descrierii și a publicului vizat de acțiune.
Cum este această acțiune în concordanță cu valorile Noii Educații?
(maximum 1500 de caractere) Oferim un workshop despre mecanismele de control social.
Plecând de la câteva exemple precum sistemul de credit social chinez, gamificarea în lumea muncii cu precursorii săi sovietici și americani, gamificarea ca mecanism de motivare în radicalizarea jihadistă, medicina „fără medic sau pacient” care eliberează potențiali pacienți și subiecți aflați în risc. și care înlocuiește individul cu cifre….. sperăm să ajungem la probleme legate de școală cu întărirea evaluării, gamificată sau nu, pregătirea permanentă, subordonarea predării legilor pieței muncii.
64LIEN, IEPENH (Haïti)Noua educație într-o situație de criză: o forță de rezistențăÎmpărtășirea experiențelor de adaptare la situații de criză, prin practicarea Noii Educații. Ilustrare prin imaginea momentelor de criză-context; Care este termenul „educație în criză”?; Practicarea NE într-o situație de criză, o chestiune de rezistență care vine datorită unei anumite credințe în schimbare / Cu cât ești mai activ, cu atât poți spera la ea; Împărtășirea descoperirilor…
%d blogueurs aiment cette page :